Published on augustus 26th, 2014 | by Irene van den Berg
0Slim schulden aflossen
Schulden kunnen ongemerkt hoog oplopen. Wie slim aflost, voorkomt problemen en kan besparen op de rente.
De zomervakantie boeken met de creditcard, een persoonlijke lening afsluiten voor een verbouwing en elke maand rood staan op je betaalrekening. Wie niet oppast, bouwt sluipenderwijs schulden op. Nog vervelender is het als daar betalingsachterstanden bij de huurbaas, de energiemaatschappij of de zorgverzekeraar bijkomen. Kom daar maar weer vanaf!
Geld vrijspelen om schulden af te lossen, lukt vaak nog wel. Toch weten veel mensen niet hoe het dan verder moet. Begin met het stellen van prioriteiten. Want de ene schuldeiser is de andere niet. Maak eerst een overzicht van je schulden. Vervolgens beantwoord je bij elke schuld 2 vragen: wat gebeurt er als ik niet op korte termijn betaal en hoe hoog is de rente die ik moet afdragen?
Schulden die je het eerst moet aanpakken, zijn bijvoorbeeld huur- en hypotheekachterstand. “Begin altijd met het dak boven je hoofd”, zegt Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverleners. “Geef ook voorrang aan water, gas en licht, zodat je niet wordt afgesloten.” En betaal de zorgpremie. Want als je meer dan zes maanden niet betaalt, houdt Zorginstituut Nederland de premie in op je inkomen. Je moet dan 30 procent extra betalen tot je achterstand weg is.
Als de schuldeisers met de hoogste prioriteit zijn afbetaald, neem dan de rente van alle nog openstaande schulden onder de loep. Rentes kunnen flink uiteenlopen. Zo betaal je doorgaans een hogere rente op een creditcardschuld dan op een persoonlijke lening. Houd je daar geen rekening mee, dan is de kans groot dat aflossen langer duurt én duurder uitpakt.
Veel mensen onderschatten de kosten van rente, zegt Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau. Zijn advies: begin met het aflossen van de duurste schuld en niet van de kleinste. Dat lijkt logisch, maar uit onderzoek blijkt dat we onze laagste schuld vaak als eerste aflossen en niet die met de hoogste rente. Van Garderen: “Door de laagste schuld het eerst af te lossen, heb je het idee dat je vooruitgang boekt. Weliswaar breng je op die manier het aantal schulden terug, maar je bent wel duurder uit.”
Tegelijkertijd sparen en lenen is ook vaak onvoordelig, stelt budgetorganisatie Nibud. Zelfs met een kleine schuld kan dat behoorlijk ongunstig zijn, omdat de spaarrente vrijwel altijd lager is dan de rente op een schuld en momenteel sowieso bijzonder laag is. Heb je een creditcardschuld van 1.000 euro tegen 15 procent rente, dan betaal je op jaarbasis 150 euro. Als je 1.000 op een spaarrekening hebt staan tegen een rente van 1,75 procent dan levert dat slechts 17,50 euro op. Los je 1.000 euro creditcardschuld met dat spaargeld af, dan heb je 132,50 euro (150 min 17,50) ‘verdiend’.
Op www.zelfjeschuldenregelen.nl staan een stappenplan en voorbeeldbrieven om schuldeisers een betalingsvoorstel te doen. Kom je er zelf niet uit, vraag dan hulp bij een gemeentelijke kredietbank of een schuldhulporganisatie (www.nvvk.eu).