Published on juni 27th, 2019 | by Irene van den Berg
0Zo kom je duurzaam de zomer door
Eindelijk zomer! Het is verleidelijk om even alle remmen los te gooien. Acht tips om de zomer door te komen zónder je duurzame levensstijl te verloochenen.
Eindelijk, het is zomer! Het hele jaar leef je zo duurzaam mogelijk, maar al op de eerste vakantiedag met tropische temperaturen merk je dat in de verleiding komt om in je nieuwe jurkje met de auto – airco aan – naar het strand te rijden, je van top tot teen in te smeren met milieuvervuilende zonnebrandcrème en ’s avonds worsten en hamburgers op je barbecue te gooien. Herkenbaar? Met deze acht tips kom je de zomer door zónder je duurzame levensstijl te verloochenen.
Geen douche maar deo
Als de mussen van het dak vallen is het fijn om je vaak af te spoelen. Maar je kunt ook fris worden zonder drie keer per dag onder de douche te gaan staan. Douchen is vooral slecht voor het milieu vanwege de energie die nodig is om het water op te warmen. Veel boilers werken op gas en stoten door het verwarmen van water CO2 uit. Als je doucht, doe dat dan dus kort en koud.
Maar er zijn nog milieuvriendelijkere manieren om fris te blijven. Kies allereerst een goede deodorant. Die kun je ook zelf maken. Te veel moeite? Kies dan in ieder geval geen spuitbus – deze bevatten vaak CO2 en zijn moeilijk recyclebaar – maar een stick, pompje of roller. Hoe warm je het krijgt hangt ook af van welke stof je draagt. Kleding van linnen is lekker luchtig. Er is minder water nodig voor het verbouwen van linnen dan voor katoen. En ook minder gif en kunstmest. Bovendien gaat linnen langer mee dan katoen.
Nog een andere manier om koel te blijven: veel water drinken. Doe er een schijfje citroen of komkommer bij voor de smaak.
Gun je elektrische apparaten ook vakantie
Mocht je al in het bezit zijn van een droogtrommel, dan is nu het moment om de stekker uit het stopcontact te trekken voor de komende maanden. Want zelfs als de zon niet schijnt, droogt de was lekker snel buiten. Als je geen tuin hebt, kun je een lijn op je balkon hangen of een droogrek aan de (balkon)deur bevestigen. En de lampen hoef je in de zomer natuurlijk minder vaak te laten branden. Let op als je er toch een gebruikt: omdat het buiten zo lang licht is, zie je niet altijd dat de lampen schijnen. Wellicht is het ook een mooi moment om je Netflix-verslaving even op een laag pitje te zetten. Zet de televisie en computer uit en ga lekker buiten zitten, met een boek of tijdschrift.
Hou je hoofd koel – zonder energieverslindende airco
Ook al is de verleiding er, koop geen energieverslindende airco. De beste manier om – zonder gebruik van elektriciteit – de zon buitenshuis te houden, is overdag de ramen en gordijnen dichthouden. ’s Nachts doe je de ramen wel open. En doortochten doe je ’s ochtends vroeg als het nog koel is: zet dan lekker alles tegen elkaar open. Je kunt daarnaast een luifel of zonwering aanschaffen. Maar als je een tuin hebt, werkt een natuurlijke barrière tegen de zon van bomen of struiken ook prima. Zit je nog steeds te zweten? Volgens MilieuCentraal is een ventilator een goed alternatief voor een airco omdat hij veel minder energie verbruikt en de gevoelstemperatuur al snel met 2 tot 3 graden naar beneden brengt.
BBQ? Denk ook aan het milieu
Zodra de zon ook maar even schijnt, staat half Nederland achter de barbecue. De ouderwetse barbecue op houtskool klinkt wellicht als een energiezuinig alternatief voor koken op stroom en gas. Maar helaas: luchtvervuiling doet dat voordeel weer teniet. De vieze stoffen die bij de verbranding vrijkomen – waaronder fijnstof – zijn niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor je gezondheid.
MilieuCentraal raadt daarom aan om te barbecueën op gas of elektriciteit: dat is gezonder en veroorzaakt minder overlast. Kies bovendien, om energieverspilling te voorkomen, altijd voor een kleine barbecue. En voor een exemplaar met deksel, zodat je eten sneller gaar is. Uiteraard leg je er geen grote hompen vlees op, maar bijvoorbeeld groenteburgers of -spiesjes, maiskolven of gevulde paprika’s.
Smeer milieuvriendelijk – of zoek de schaduw op
Goed insmeren met zonnebrandcrème beschermt je tegen de schadelijke straling van de zon. Helaas kan al dat gesmeer ook het milieu schaden: Wanneer je een frisse duik neemt, verdwijnt een groot deel van de crème in zee. Of het komt in het milieu terecht via je doucheputje. De zonnebranddeeltjes zijn schadelijk en kunnen bijvoorbeeld koraal aantasten. Volgens MilieuCentraal kun je beter geen zonnebrandmiddel gebruiken waar oxybenzone (of het synoniem benzofenon-3) in zit. Marieke Eyskoot tipt in Dit is een goede gids een aantal websites met biologisch gecertificeerde zonneproducten, waaronder Lovea, Biosolis en Coola. Natuurlijk zijn er ook nog andere manieren om je te beschermen tegen de zon. Trek bijvoorbeeld een (UV-werend) T-shirt aan of blijf binnen tijdens de warmste uren van de dag.
Word zomervegetariër
Vind je het doorgaans moeilijk om vlees en vis te laten staan? Dan is de zomer het perfecte moment om dit toch eens te proberen. Als het warm is, heb je meestal toch al meer behoefte aan lichte maaltijden, dus is het gemakkelijker om ‘vlees noch vis’ vol te houden. Online vind je overal lekkere vegetarische en veganistische recepten. Wie weet taal je tegen die winter niet eens meer naar stamppot met spekjes en rookworst, maar kies je dan liever voor een vegetarisch alternatief.
Koop geen nieuwe kleding (behalve een duurzame bikini)
De garderobe van Nederlanders bestaat gemiddeld uit 173 kledingstukken, waarvan we er zo’n vijftig het afgelopen jaar niet hebben gedragen. Toch kopen we er gemiddeld zo’n 46 nieuwe kledingstukken per jaar bij, blijkt uit onderzoek van MVO Nederland. Dat is slecht nieuws voor het milieu, want de kledingindustrie is behoorlijk vervuilend, onder meer door waterverbruik, vervuilende verfprocessen en veel CO2-uitstoot. Ga deze zomer de uitdaging aan en koop drie maanden geen nieuwe kleding. Sluit je bijvoorbeeld aan bij het initiatief Slow Fashion Season en spreek met jezelf of met je vrienden af om tussen 21 juni en 21 september geen enkel nieuw kledingstuk aan te schaffen. De organisatie van Slow Fashion Season schat in dat je met een zomer lang geen kleding kopen, per persoon grofweg 30.000 liter water en 100 kilo CO2 bespaart.
Alleen dat oude uitgelubberde badpak mag de vuilnisbak in. In synthetische kleding zitten namelijk microfibers, piepkleine plastic deeltjes, die vrijkomen tijdens het wassen van je kleren. Die microplastics komen via het water in mens en dier terecht, wat schadelijk is voor het milieu en de gezondheid. Het is niet makkelijk om een bikini of zwembroek te vinden die níet van nylon, elastaan, polyamide, polyester of een ander synthetisch materiaal is gemaakt. Gelukkig ontdekte OneWorld eerder mooie badkleding van gerecyclede garens.
Heroverweeg die vliegreis naar Bali
We moeten het tot slot toch écht over vliegen hebben. Steeds vaker lees je over ‘vliegschaamte’; grote kans dat je die zelf ook al ontwikkeld hebt. Toch is het zeer de vraag of wij Nederlanders ons daardoor laten weerhouden om op het vliegtuig te stappen: deze zomer blijken zelfs 5 procent meer Nederlanders een vliegvakantie te overwegen dan in 2018. Heb jij vakantieplannen buiten Nederland, ga dan op zoek naar een duurzaam alternatief voor het vliegtuig. Want met een vliegreisje doe je in één klap al het bovenstaande teniet.
Babette Porcelijn berekende in haar boek De verborgen impact dat je de impact van één retourtje Bali kunt vergelijken met vier jaar autorijden. Dat komt onder meer omdat uitlaatgassen 2,7 keer schadelijker zijn op 10 kilometer hoogte dan op de grond. Volgens MilieuCentraal draagt een vliegreis twee tot vier keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto, en is de milieubelasting maar liefst zeven tot elf keer zoveel als dezelfde reis per trein. In beide gevallen is het verschil het grootst op korte afstanden.
Zo kom je duurzaam de zomer door