AD Economie

Published on november 24th, 2016 | by Irene van den Berg

0

Psychologeld – Boormachine

Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.

Verwacht je nog iets van mij met Sinterklaas?, vraagt mijn lief. Als het om cadeaus gaat, krijgt hij graag duidelijke instructies. Zo ben ik al een paar keer mee gaan shoppen voor mijn eigen verjaarsdagsgeschenk. Andersom vind ik het juist leuk om hem te verrassen. Ik dacht altijd dat ik daar goed in was. Tot ik het volgende bericht las: hoewel acht op de tien vrouwen denkt dat ze er altijd in slaagt om het ideale cadeau voor haar partner te kopen, slaan ze vaak de plank mis.

Volgens Black & Decker krijgt een derde van de mannen geregeld een cadeau van zijn ega waar hij niet op zit te wachten. De gereedschapsfabrikant concludeert na een enquête onder vijfhonderd mannen en vrouwen dat onze kerels niet echt warm lopen voor kaarsenhouders, sokken of een pannenset. Zestig procent van de ‘hubbies’ vermant zich echter en verbergt zijn teleurstelling. Een beetje verdacht is het onderzoek overigens wel. Want wat willen de mannen dan wèl? Whiskey, kaartjes voor een concert en – hoe verrassend – een boormachine.

Maar er bestaan meer studies waaruit blijkt dat gevers niet altijd de spijker op zijn kop slaan. Als je Nederlanders, mannen en vrouwen, vraagt hoeveel ze over hebben voor hun Sinterklaas- en kerstgeschenken, dan is dat tien tot dertig procent minder dan ze daadwerkelijk hebben gekost. En de helft van de Amerikanen geeft wel eens een cadeau weg aan een ander (regifting). Ze kennen in de VS zelfs de National Regifting Day, niet toevallig op de derde donderdag voor Kerstmis. Dat dag waarop veel kerstborrels worden gehouden en medewerkers hun kerstpakket krijgen. Veertig procent van de aardigheidjes van de baas wordt meteen weer weggegeven.

Vanuit economisch oogpunt is het geven van cadeaus dus een verspilling. Waarom doen we het dan? Waarschijnlijk omdat een cadeau meer is dan de materiële waarde ervan. Een geschenk krijgen is leuk omdat de ander tijd heeft gestoken in het uitzoeken ervan. Bovendien vinden we het fijn om te geven. Uit een experiment aan de Universiteit van British Columbia blijkt zelfs dat het gezond is. Het werkt stressverlagend en heeft een positief effect op de bloeddruk.

Ik herinner me ineens een aantal verrassingen die thuis ongebruikt in de kast liggen: een computerspel, een roman en een gezelschapsspel waarvan ik dacht dat mijn lief ze erg leuk zou vinden. Sorry schat, ik heb ze met liefde gegeven. En een boormachine heb je al.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑