Published on januari 19th, 2017 | by Irene van den Berg
0Psychologeld – Pensioen? Onbelangrijk
Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.
Krijg je al grijze haren bij het horen van het woord pensioen? Maak je je zorgen dat er geen geld is als je wil stoppen met werken? Of lig je ’s nachts wakker omdat je niets voor later hebt geregeld? Niet nodig! Je pensioen is hartstikke onbelangrijk. Neem Joop van 73. ,,Ik heb nooit 1 cent gespaard voor later. Nu het eenmaal zover is, vind ik het niet erg om weinig geld te hebben. Ik doe toch bijna de hele dag niets.” Pensioen, lekker belangrijk. Not!
Als psycholoog Job Krijnen gelijk heeft, zoudeze reclame ons helpen bij het regelen van ons pensioen. Nu benadrukt de pensioensector almaar hoe belangrijk ons pensioen is. Dat is volgens Krijnen niet slim. Nederlanders stellen sparen voor hun oude dag niet uit vanwege desinteresse, maar juist omdat ze het zo ontzettend belangrijk vinden. Hoe meer de overheid en de pensioensector erop hameren dat we op tijd stappen moeten zetten, des te langer we dat voor ons uit schuiven.
Volgens de psycholoog, die afgelopen vrijdag op dit onderwerp promoveerde, stellen we belangrijke besluiten vaker uit dan minder essentiële beslissingen. En inderdaad, als een collega me vraagt of ik zin heb in een kop thee, ga ik daar geen uren op zitten broeden. Maar over de vraag of we een kind wilden, hebben mijn lief en ik jaren nagedacht. En het was behoorlijk irritant geweest als toen iemand had zitten drammen dat mijn biologische klok tikt en ik toch echt snel een beslissing moest nemen.
De meeste Nederlanders begrijpen echt wel dat ze zich moeten voorbereiden op hun oude dag. We hebben alleen geen idee hoe. En dus willen we vooral weten hoe je zonder te veel gedoe iets kunt regelen. Meer nadruk op gemak, minder op belang, betoogt Krijnen. Want zijn we eenmaal aan het uitstellen geslagen, dan gaat vaak alleen maar verder bergafwaarts. We laten goede kansen om te sparen links liggen omdat we in het verleden betere kansen gemist hebben. Oftewel: eens een uitsteller, altijd een uitsteller.
De helft van de Nederlanders kan daardoor na hun pensioen niet meer kopen wat ze gewend zijn. 1 op de 5 krijgt dan zelfs minder binnen dan zijn minimale behoeftes. Vooral zelfstandigen en gescheiden vrouwen moeten later op een houtje bijten. Dat kun je zorgelijk noemen, maar dat doe ik liever niet. Want, ik kan het niet genoeg herhalen, je pensioen is hartstikke onbelangrijk.