& Katern

Published on september 30th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Laat Fikkie niet onverzorgd achter

Veel huisdieren verdwijnen in het asiel als hun baasje overlijdt. Leg daarom vast wat er met jouw huisdier moet gebeuren op het moment dat jij er niet meer voor kunt zorgen.

Vastgoed- en hotelmagnaat Leona Helmsley liet maar liefst 12 miljoen dollar na aan haar hondje Trouble. In haar testament wees ze de zorg voor haar geliefde Maltezer toe aan haar broer. Saillant detail: twee van haar kleinkinderen kregen helemaal niets. Zij stapten naar de rechter, waardoor de erfenis van het hondje werd verlaagd naar 2 miljoen.

Helaas blijven niet alle huisdieren zo goed verzorgd achter. Slechts 7 procent van de baasjes heeft op papier staan wat er met hun huisdier moet gebeuren wanneer zij zelf overlijden, zo blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema. Hierdoor gaan veel beestjes een onzekere toekomst tegemoet. Wie niet goed heeft nagedacht over de zorg van zijn huisdier, legt bovendien een zware last op de schouders van nabestaanden. Zo regel je de zorg voor Felix, Fikkie of Flappie als jij er niet meer bent.

Stap 1: Beslis wat je wilt
De eerste stap is om goed na te denken over je wensen. Wil je dat je dier in huis komt bij familie of vrienden? En bij wie dan? Of ken je niemand die geschikt is en moet je buiten je netwerk op zoek naar een goed baasje. De Dierenbescherming kan je daarmee helpen. “Wij regelen gastgezinnen voor dieren van overleden baasjes”, vertelt Niels Dorland van de Dierenbescherming. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Je moet een bedrag reserveren waarvan het gastgezin de verzorging van het dier kan betalen.  Hoe hoog dat bedrag is, kan Dorland niet zeggen. “Dat hangt erg van het dier, de leeftijd en je wensen af.” Ook de Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren zoekt nieuwe baasjes voor huisdieren van overleden eigenaren. Op www.slhh.nl vind je meer informatie.

Uit het onderzoek van Nuvema blijkt dat sommige baasjes de zorg helemaal niet uit handen willen geven en hun huisdier het liefst laten inslapen als ze overlijden. Bij honden geldt dat voor 2 procent van de baasjes; bij katten en knaagdieren denkt 1 procent van de eigenaren er zo over. Volgens Dorland is laten inslapen echter geen optie. “Ik ken geen enkele dierenarts die een gezond dier een spuit geeft.” Volgens hem kunnen de horrorverhalen van dieren die worden afgemaakt als hun baas overlijdt dus gelukkig ook naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Stap 2: Deel je wensen
Heb je een geschikte kandidaat voor de verzorging van je dier in gedachte, vraag dan altijd of hij dat ook echt ziet zitten. “Voorkom dat je er iemand ermee onverwacht mee opzadelt na je overlijden”, waarschuwt Marten Van der Wal van Nuvema. De grootste kans op een positieve reactie heb je bij andere huisdiereigenaren. Driekwart van de mensen die al een huisdier hebben zijn bereid om een  beest van een overleden bekende over te nemen. Van de personen die geen huisdier hebben, zit bijna tweederde hier niet op te wachten. Stel andere vrienden en familieleden ook op de hoogte van de afspraak, zodat er geen valse verwachtingen leven die ruzie kunnen veroorzaken.

Stap 3: Zet ze op papier
Om verwarring te voorkomen, is het verstandig je wensen op papier te zetten. Vertel je omgeving over dit document en bewaar het bij je belangrijke papieren. Weet wel dat zo’n papier niet rechtsgeldig is. Wil je alles officieel laten vastleggen, dan moet je naar de notaris. Je kunt je huisdier laten opnemen in je testament. Dat moet wel via een omweg. Je wijst iemand aan in je testament die met het nagelaten geld voor je huisdier moet zorgen. Dit wordt ook wel de huisdierclausule genoemd.

In feite krijgt een nabestaande een testamentaire last is de verzorging van een huisdier. Dat betekent dat de erfgenaam een opdracht krijgt die verbonden is aan de erfenis. In dit geval laat je dus opnemen dat de nabestaande een deel van de erfenis krijgt wanneer hij zorgt voor je huisdier. Dat geld kan hij dan gebruiken voor de verzorging van het huisdier. “Het is slim om niet de naam van je huisdier in het testament op te laten nemen. Heb je inmiddels een ander huisdier, dan kan dat gedoe opleveren”, tipt Dorland. Kies je voor een gastgezin via de Dierenbescherming, dan moet je dit ook laten vastleggen door de notaris.

Proef op de som: De spaarzame senioren
Hierboven de theorie, maar hoe werkt het in praktijk? Met deze week een rekenvoorbeeld voor het fictieve huishouden van de spaarzame senioren Henk (67) en Thea (66). Henk en Thea schaffen een Ierse setter aan, die ze Bello noemen. Vanwege hun leeftijd willen ze iets regelen voor het dier voor als ze komen te overlijden. Een jongere zus van Thea geeft aan dat ze zorg wil dragen voor het dier. Een hond kost zo’n duizend euro per jaar. Henk en Thea reserveren in hun testament  daarom 10.000 euro voor de verzorging van Bello. Daar moet de zus van Thea nog wel erfbelasting over betalen.  2.111 euro van het bedrag is belastingvrij. Over de 7.889 betaalt ze, als zus, 30 procent belasting. Dat is 2.366,70 euro. Er blijft 7.633,30 euro over voor de verzorging van Bello.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑