Published on maart 2nd, 2017 | by Irene van den Berg
0Huis kopen: eerste hulp bij keuzestress
In het centrum of in een rustige woonwijk? Twee of drie slaapkamers? Maximaal lenen of niet? Bij de zoektocht naar het juiste huis moet je allerlei beslissingen nemen. Dat kan heel overweldigend zijn. Met hulp van deze strategieën voorkom je dat je ’s nachts urenlang ligt te piekeren.
1. Beperk je keuzevrijheid
Een scène bij Starbucks:
‘Een grote koffie met melk, alstublieft.’
‘Wat bedoelt u met groot, mevrouw? Tall, grande of venti?’
‘Uh, tall is prima.’
‘Oké, en wilt u dan de caffè americano met melk, de caffè latte, de caffè mocha of een cappuccino?
‘Poehee, doe maar de caffè latte.’
‘Met magere of volle melk?’
Herkenbaar? Dat komt omdat we in een keuzemaatschappij leven. Het kan heel prettig zijn dat je zoveel mogelijkheden hebt, maar het kan juist ook verlammend werken. Je hebt niet het gevoel dat je veel mag kiezen, maar dat het móét. Het helpt om voor jezelf het aantal keuzes te beperken. Maak je eigen regels en hou je daar ook aan. Bijvoorbeeld je budget: stel dat één keer vast en blijf daar vervolgens bij. Het is heel verleidelijk om op Funda ook nog even te kijken naar de categorie huizen die net boven je maximum ligt, maar dat brengt je weer aan het twijfelen. Hetzelfde geldt voor de locatie: richt je op een paar wijken en laat andere huizen links liggen. Misschien duurt het hierdoor langer voordat je een woning hebt gevonden, maar het geeft wel (nacht)rust.
2. Omarm het toeval
Onze keuzemaatschappij kan de indruk geven dat het leven maakbaar. Jij beslist, dus je bent zelf verantwoordelijk voor het realiseren van je dromen. Ben je niet blij met je keuze, dan heb je gefaald. Zulke gedachtes kunnen het vuurtje onder je keuzestress flink opstoken. De realiteit is dat veel van onze keuzes afhangen van toeval. Je vindt uiteindelijk een huis omdat een familielid je weet te vertellen dat het vrij komt. Of je loopt er eentje mis omdat je door een vakantie te laat reageert. Ook weet je niet hoe een besluit achteraf gaat uitpakken. De oude rustige buurman verkoopt zijn huis aan de Tokkies. Of andersom, de gemeente gaat ineens investeren in je wijk, waardoor de prijs van je huis omhoogschiet. Kortom, je hebt maar een beperkte invloed op de toekomst. Zie dat als een voordeel. Het ontslaat je van een grote verantwoordelijkheid.
3. Streef niet naar perfectie
Mijn ideale huis is een gelijkvloerse woning met grote tuin in een rustige straat in het centrum van de stad. Daarnaast wil ik hoge plafonds en authentieke details, maar wel een open moderne keuken. Oja, en een klein gastenverblijf in de tuin. Wil jij daar ook wonen? Daar was ik al bang voor. Zeker als je geen onbeperkt budget hebt.
Om keuzestress te beperken is het goed om je te realiseren dat het ideale huis niet te koop is. Je hoeft daar dus ook niet naar op zoek. Tijdens je huizenjacht komen er meerdere huizen voorbij waar jij heel prettig kunt wonen. Wordt het deze niet, dan de volgende.
Huis kopen: eerste hulp bij keuzestress