Metro

Published on februari 4th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Hoe goed is deflatie voor jouw beurs?

De prijzen in de eurozone dalen. Dat klinkt als goed nieuws voor je portemonnee. Maar dat is het niet.

In januari daalden de prijzen in Europa voor de tweede opeenvolgende maand. Daarmee wordt de dreiging van deflatie steeds serieuzer. Deflatie is een langere periode waarin de prijzen iedere maand dalen. De prijsdaling wordt op dit moment vooral veroorzaakt door de lage olieprijs. Die ligt nu bijna 9 procent lager dan een jaar geleden. Maar ook de prijzen van voedsel, alcohol en tabak zijn het afgelopen jaar omlaag gegaan, al was het slechts met 0,1 procent.

Door deflatie kun je meer kopen met hetzelfde geld. Hierdoor wordt je (spaar-)geld dus meer waard. Toch is dat geen reden om de slingers uit te hangen. Op dit moment is de rente op je spaargeld zo laag dat dat voordeel meteen weer verloren gaat. De rente op een spaarrekening is minder dan 1 procent. Spaarders die 1,2 procent vermogensbelasting betalen, zien hun spaarcenten alsnog langzaam in rook opgaan.

Bovendien bestaat het risico dat je inkomen er net zo hard op achteruit gaat. Het wordt steeds gebruikelijker dat bedrijven hun personeel vragen om een loonoffer, zoals V&D onlangs deed. In 2014 vroeg tien procent van de werkgevers zijn personeel om salaris in te leveren. Werknemers in de bouw en de financiële wereld kregen het vaakst de vraag om een lager loon te accepteren.

Voor wie schulden heeft is deflatie helemaal slecht nieuws. De schuld wordt er namelijk steeds groter door. Voor de overheid, met haar enorme staatsschuld, is flinke deflatie dan ook een drama. Maar ook huiseigenaren met een hypotheekschuld gaan gebukt onder deflatie. Terwijl hun huis steeds minder waard wordt, gebeurt het omgekeerde met de hypotheek die erop rust.

De meeste economen zijn absoluut geen fan van deflatie omdat het risico bestaat dat consumenten hun uitgaven gaan uitstellen. Wie weet is die auto of keuken immers volgende maand nog goedkoper. En dat heeft grote gevolgen voor de economie. Er ontstaat een neerwaartse spiraal: bedrijven verkopen minder waardoor zij hun winst zien dalen en gedwongen zijn werknemers op straat te zetten. Deze ontslagen werknemers hebben minder te besteden en geven dus nog minder uit.

Wat kun je zelf doen tegen deflatie? Helaas niet zo veel. In een tijd van dreigende deflatie is het vooral slim om je schulden af te lossen. En blijven consumeren. Want niets helpt zo goed tegen deflatie als een bloeiende economie.

De feiten over deflatie
– De deflatie in de eurolanden kwam in januari uit op 0,6 procent. In december daalden de prijzen met 0,2 procent.
– De laatste keer dat er in Nederland deflatie was, was in 1987. Toen bedroeg de deflatie 0,5 procent door een plotse sterke daling van de olieprijs.
– In Zuid-Europa dalen de prijzen op dit moment harder dan in Noord-Europa.
– De Europese Centrale Bank koopt staatsobligaties op om zo geld in de economie te pompen en inflatie te stimuleren.

Bij deflatie bestaat het risico dat je inkomen ook daalt. Praat mee op Twitter mee over de stelling ‘Ik ben bang dat mijn inkomen er dit jaar op achteruit gaat’ met vermelding van #metrogeld


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑