Published on september 8th, 2015 | by Irene van den Berg
0Energielabel: verspilde energie
Met het energielabel wil de overheid woningeigenaren stimuleren om energiezuinige maatregelen te nemen. Alle goede bedoelingen ten spijt, het energielabel is op dit moment niet veel meer dan een administratieve hindernisbaan.
Een oude CV-ketel, enkel glas of kieren in de vloer? Door het energielabel zouden energieverspillers een grote handicap moeten zijn als je je huis verkoopt. Iedere verkoper is sinds 2008 verplicht om een energielabel te overleggen. Er zijn zeven verschillende labels. Energielabel A is zeer energiezuinig. G is juist helemaal niet zuinig. Met het energielabel wil de overheid huiseigenaren stimuleren hun huis energiezuiniger te maken.
Hoe werkt het? Alle huiseigenaren hebben begin dit jaar een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is gebaseerd op openbare gegevens over de woning, zoals het bouwjaar en woningtype. Op het moment dat je je huis gaat verkopen, moet je het label definitief maken. Daarvoor log je met je DigiD in op Energielabelvoorwoningen.nl. Soms moet je bewijsstukken uploaden, zoals een bouwtechnisch rapport, factuur of foto. Daarna moet de aanvraag worden goedgekeurd door een deskundige. De administratiekosten variëren van enkele euro’s tot een paar tientjes. Is de deskundige akkoord, dan heb je aan alle voorwaarden voldaan.
Nu de praktijk:
Energielabel interesseert koper niet
90 procent van de kopers laat het energielabel helemaal niet meewegen bij de keuze voor een woning, zo stelt makelaarsbranchevereniging VBO. „Wij weten dat omdat aankoopmakelaars aan hun klanten vragen waar ze op moeten letten bij hun zoektocht. Negen van de tien kopers reppen met geen woord over het energielabel”, zegt Rogier Spoel van VBO. Een beter energielabel betekent dan ook niet automatisch dat je woning meer opbrengt. Locatie en oppervlakte zijn bij de verkoop nog altijd veel belangrijkere factoren dan energiezuinigheid.
Sanctie wordt niet opgelegd
Sinds 2008 zijn verkopers verplicht een energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Maar omdat kopers het belang er niet van inzien, gebeurde dit lang niet altijd. Den Haag heeft daarom begin dit jaar een sanctie ingevoerd: de verkoper riskeert een boete van zo’n 400 euro als hij geen definitief energielabel overhandigt.
Dat klinkt streng, maar in praktijk is er nog geen enkele boete uitgeschreven. Volgens Hanneke Vuuregge van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat te maken met ‘kinderziektes in het systeem’. Een voorbeeld: wie bij de notaris geen energielabel kan overhandigen, krijgt eerst een waarschuwing. Maar tot 1 juli was het onmogelijk om achteraf alsnog een label aan te vragen, omdat je geen eigenaar van de woning bent. Dat is inmiddels aangepast. „Vanaf nu gaan we iedereen aanschrijven die dit jaar zijn huis heeft verkocht en nog geen
definitief energielabel heeft”, zegt Vuuregge.
Aanvraag blijkt kafkaëske horde
Voor de verkoper is de aanvraag van een energielabel vaak een vervelende administratie horde. „De procedure is tijdrovend en verloopt vaak bijzonder moeizaam”, zegt Rogier Spoel. Het begint er al mee dat je je ‘wat-was-mijn-wachtwoord-ook-alweer-DigiD’ nodig hebt. Maar dat is niet het enige probleem. Het digitale bewijs dat nodig is, is soms bijzonder lastig om te uploaden. „Er geldt een maximaal aantal MB’s per document, waardoor je foto’s met een hoge resolutie niet kunt uploaden”, zegt Spoel. Ook grote ingescande documenten worden vaak door het systeem geweigerd.
Wie na de verkoop van zijn woning pas een label aanvraagt, loopt ook vaak tegen problemen op. „Het systeem vraagt bijvoorbeeld om een foto van de geiser. Als je je woning al verkocht hebt, bent je
afhankelijk van de nieuwe eigenaar of die wil meewerken”, aldus Spoel.
Energielabel is gevoelig voor fraude
Alle informatie die de verkoper invoert, wordt alleen op papier gecontroleerd. Er komt dus geen controleur aan de deur die kijkt of dat dubbel glas er ook echt in zit. Frauderen is dus best makkelijk. Maar ook als de verkoper te goeder trouw is, kunnen er eenvoudig fouten in sluipen. „Niet iedere huiseigenaar kent het verschil tussen dubbel glas, driedubbel glas en HR++ glas”, aldus de VBO-woordvoerder.
Energielabel: verspilde energie