Published on juli 15th, 2015 | by Irene van den Berg
0De Grote Bijleenquiz
Als je een huis koopt, krijg je te maken met de bijleenregeling. De overheid heeft die helaas zo ingewikkeld gemaakt dat vrijwel geen enkele huizenbezitter de regeling nog snapt. Jij wel? Test het met de bijleenquiz.
Het uitgangspunt van de bijleenregeling is eigenlijk heel simpel. De overheid wil dat je de overwaarde op je verkochte woning – de opbrengst van de verkoop van een huis minus de resterende hypotheekschuld – niet opsoupeert, maar dat je die in je nieuwe huis steekt. Koop je wel een nieuwe bolide of een leuk sloepje van de opbrengst van je huis, dan kan je voor dat deel geen rente aftrekken.
Dat is niet onredelijk. Vóór de bijleenregeling konden huiseigenaren hun belastingaftrek eindeloos opschroeven door vaak te verhuizen en deze overwaarde in vakanties of auto’s te steken. Het is niet vreemd dat staatssecretaris Wiebes redeneert dat de hypotheekrenteaftrek daar niet voor is bedoeld. Het probleem is echter dat de regeling enorm complex is. De overheid lijkt haar best te hebben gedaan om de regels zo eerlijk mogelijk te maken. Maar daardoor is totaal onbegrijpelijk geworden. Daarom de proef op de som: wat weet jij van de bijleenregeling?
Vraag 1
Je verhuist naar een goedkoper huis. Moet je dan ook de hele overwaarde in je woning steken om volledige renteaftrek te behouden?
Ja. Tot 2010 gold de goedkoperwonenregeling, waardoor huizenbezitters die een goedkoper huis kochten zich geen zorgen hoefden te maken over de bijleenregeling. Maar sindsdien moet je ook als je goedkoper gaat wonen, de hele overwaarde in de nieuwe woning steken. Een rekenvoorbeeld: je hebt een huis van 300.000 euro met een overwaarde van 150.000. Je nieuwe woning kost 200.000 euro. In dat geval kun je nog maar 50.000 euro, namelijk 200.000 minus 150.000 euro, lenen met hypotheekrenteaftrek.
Vraag 2
Je hebt een nieuw huis gekocht maar je oude woning staat nog in de verkoop. Geldt de bijleenregeling dan al?
Nee. Zolang jouw oude woning nog niet is verkocht, weet je immers nog niet wat de overwaarde is. In de periode dat je twee huizen hebt, hoef je dus nog geen rekening te houden met de bijleenregeling. Maar na de verkoop van je oude woning, moet je de hypotheek op de nieuwe woning wel verlagen met de gerealiseerde overwaarde. Mits je volledige hypotheekrenteaftrek wil behouden.
Vraag 3
Vallen makelaars- en notariskosten ook onder de bijleenregeling?
Ja. De kosten om het huis te verkopen worden voor de berekening van de overwaarde afgetrokken van de opbrengst van de woning. Bovendien worden de kosten koper weer opgeteld bij de koopsom van de nieuwe woning.
Vraag 4
Je gaat je nieuwe huis verbouwen. Moet je de overwaarde van je oude woning gebruiken voor deze verbouwing om volledige renteaftrek te behouden?
Ja, maar alleen als je de overwaarde nog niet hebt gebruikt voor de aanschaf van je nieuwe woning. Hebt je overwaarde al wel gebruikt, dan kun je voor de verbouwing een lening afsluiten waarvan de rente volledig aftrekbaar is. Een rekenvoorbeeld: je hebt een huis van 300.000 euro met 150.000 euro overwaarde. De nieuwe woning kost 350.000. Bovendien wil je hem voor 50.000 euro verbouwen. In dat geval kun je 250.000 euro, namelijk 400.000 euro minus 150.000 euro, lenen met hypotheekrenteaftrek.
Vraag 5
Jullie verkopen je huis omdat jullie gaan scheiden. Wat gebeurt er met de overwaarde?
Dat hangt er vanaf onder welke voorwaarden jullie zijn getrouwd. De overwaarde wordt net zo verdeeld als de rest van jullie eigendom. Dat betekent dat een partner die voor de helft eigenaar is van een huis, bij verkoop ook 50 procent van de overwaarde krijgt. Beide partners moeten hiermee rekening houden als ze binnen drie jaar een nieuw huis gaan kopen. Het wordt nog ingewikkelder als je dat met een nieuwe partner doet die ook overwaarde op zijn oude woning had.
1 of meer vragen fout? Krijg je zelf te maken met de bijleenregeling, dan is het slim om een financieel adviseur te laten narekenen hoeveel jullie kunnen lenen met hypotheekrenteaftrek. En probeer bij het indienen van het belastingformulier optimaal gebruik te maken van de aftrekmogelijkheden. Een financieel adviseur kan daarbij helpen.