Metro

Published on december 31st, 2013 | by Irene van den Berg

0

Creatief met belasting

Vandaag is een mooie dag om er zoveel mogelijk spaargeld doorheen te jassen. Let op: dit is geen financiële, maar een fiscale tip. 1 januari is voor de Belastingdienst de peildatum om je vermogensbelasting te berekenen. Dus hoe minder spaargeld je morgen op je rekening hebt staan, des te lager de aanslag van de fiscus over 2014. Dat wil zeggen, als je boven de drempel voor vermogensbelasting uitkomt natuurlijk. Het zou nog fijner zijn als je niet meteen een hele smak geld kwijt bent en je spaarcenten op een andere manier uit het zicht van de fiscus kan houden. Maar dat is belastingontduiking en daar treedt de overheid in deze tijd van crisis streng tegen op. Zo staat je geld tegenwoordig niet meer veilig op een Zwitserse bankrekening. Landen met een bankgeheim worden internationaal hard gepusht om hier een einde aan te maken. En zwartspaarders die betrapt worden, moeten straks flink op de blaren zitten: vanaf 1 juli 2015 verhoogt de fiscus de boete naar zestig procent van de ontdoken belasting.

Voor bedrijven en rijke particulieren zijn er daarentegen wel genoeg mogelijkheden om creatief met belasting om te gaan. Behalve belasting ontduiken bestaat er voor ondernemingen ook de mogelijkheid om belasting te ‘ontwijken’. Door zich bijvoorbeeld op papier te vestigen in een belastingparadijs als de Bahama’s of de Kaaimaneilanden, kan een bedrijf veel geld besparen.

De truc van belastingontwijking is dat het geld daar wordt verdiend waar de belasting het laagste is. De gevolgen van belastingontduiking en belastingontwijking zijn hetzelfde: de overheid loopt geld mis. En ze zijn beide oneerlijk ten opzichte van iedereen die wel gewoon netjes belasting betaalt. Toch is ontduiking illegaal en ontwijking niet.

Belastingontwijking op grote schaal is vooral weggelegd voor de grote jongens. Zo zijn Shell en Apple goed vertegenwoordigd in de belastingparadijzen. Hoe groter het bedrijf, des te meer geld het heeft om een leger knappe koppen in te huren dat deze fiscale vluchtroutes bedenkt. Kleine bedrijven hebben veel minder opties om belasting te ontwijken. Ik kan proberen om mijn eenmanszaak op de Malediven in te schrijven maar ik vrees dat de fiscus daar niet intrapt.

Ik kan als zzp’er, heel creatief, wel wat privékosten aftrekken van mijn zakelijke inkomsten. Zo kan ik een etentje met vriendinnen stiekem inboeken als zakendiner. Maar dat is belastingontduiking in plaats van belastingontwijking. En dus frauduleus. Nee, dan boek ik vandaag van mijn spaargeld liever een heerlijke vakantie naar de Bahama’s. Wordt het voor mij ook een beetje een belastingparadijs.

Creatief met belasting


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑