De Persdienst

Published on april 6th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Bezwaar maken tegen onterechte verkeersboete

Tegen onterechte verkeersboetes kun je bezwaar maken.De onderbouwing moet dan wel verder gaan dan: ‘ik had haast’ of ‘ik had het bord niet gezien’.

Je denkt dat je nog net door het oranje verkeerslicht kan schieten, maar helaas rijd je vol door rood. Wie dan wordt geflitst, kan een bekeuring van liefst 230 euro op de deurmat verwachten. Dat is zuur, maar wel terecht. Vervelender wordt het als je een bon krijgt voor door rood rijden op een moment dat je lekker lag te slapen. Of wat als je door rood reed omdat je vrouw op het punt van bevallen stond?

Lichte overtredingen
Ben je het niet eens met een verkeersboete, dan kun je bij eenvoudige overtredingen als bijvoorbeeld lichte snelheidsoverschrijdingen bezwaar maken bij de officier van justitie. Deze verkeersboetes zijn herkenbaar aan een grote M (van Wet Mulder) op de brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Je moet binnen zes weken bezwaar maken.

Bij meer ernstige overtredingen als bumperkleven of rijden onder invloed, ontvang je een voorstel van het Openbaar Ministerie. Je kunt dan geen bezwaar maken. Als je het niet eens bent met het bedrag, kun je ervoor kiezen niet te betalen. De officier van justitie kan de zaak voor de rechter brengen. Parkeerboetes zijn een bijzondere categorie. Deze kunnen zowel door de gemeente als het CJIB worden uitgeschreven. Kijk goed waar je in beroep moet gaan.

Hoe bezwaar maken in zijn werk gaat, staat achterop de beschikking. Het kan schriftelijk én digitaal.

Bewijsmateriaal
“Een goed beargumenteerd bezwaar, dat is onderbouwd met bewijsmateriaal, maakt de meeste kans”, zegt woordvoerder Verkeer Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie. Een voorbeeld van een goede bezwaarbrief is op www.rechtspraak.nl te vinden.

Niet alle argumenten leiden tot een streep door de bon. De reden ‘ik had het bord niet gezien’ mag dan misschien wel hartstikke waar zijn, maar het is geen reden voor kwijtschelding. Als je daarentegen kunt bewijzen dat je op het moment van de overtreding niet in de auto zat, maak je meer kans. “Je auto kan gestolen of geleend zijn. Of de kentekenplaat is vervalst of verkeerd gelezen door de apparatuur, omdat hij vies was”, verklaart Koelman.

Als bewijsmateriaal kun je een foto bij de politie opvragen. Dat kan via www.mijnpolitie.nl heel eenvoudig. “Als je dan een foto van een blauwe Volvo krijgt, terwijl je zelf een rode Fiat hebt, kun je bewijzen dat er iets mis is gegaan”, zegt de OM-woordvoerder.

Ook een aangifte van je gestolen auto kan dienen als bewijsmateriaal. Foto’s en getuigenverklaringen kunnen je verhaal sterker maken. “Bijvoorbeeld als je met een foto kunt aantonen dat een bepaald verkeersbord niet zichtbaar was”, legt Koelman uit.

Persoonlijke omstandigheden
Persoonlijke omstandigheden zijn, volgens de woordvoerder van het Openbaar Ministerie, zelden de sleutel tot een succesvol bezwaar. “Dat je vrouw met weeën naast je in de auto zit, is geen goede reden om te hard te rijden. Mensen die onder stressvolle omstandigheden te hard mogen rijden, zoals ambulancepersoneel, hebben daar uitgebreide cursussen voor gehad. Heb je dat niet, dan loop je kans dat het misgaat en je bijvoorbeeld een fietser doodrijdt.”

Als je bezwaar niet wordt gehonoreerd, kun je – binnen zes weken – in beroep gaan bij de kantonrechter. Wordt dat beroep ook afgewezen? Als de boete 70 euro of meer is, kun je in dat geval in hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden. Onder de 70 euro zijn er daarna geen mogelijkheden meer om in beroep tegen de boete te gaan.

Bezwaar maken tegen onterechte verkeersboete


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑