Published on juni 1st, 2016 | by Irene van den Berg
0Battle of the taxes
Waarom heb ik dat niet zelf verzonnen? Dat dacht ik toen ik laatst de column van Metro-collega Hadjar Benmiloud over de piemeltax las. Ze pleitte voor een speciale belasting voor mannen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Wauw, daar had ik als geldcolumnist voor Metro mee moeten komen. Maar ik sla terug met andere belastingideeën: battle of the taxes.
#Rimpelbelasting
Er is niet alleen een loonkloof tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen jong en oud. Je wordt nu aan het begin van je loopbaan onderbetaald in ruil voor een riant salaris aan het einde van je loopbaan. Werknemers zitten dus op de top van hun inkomen als de kinderen al lang en breed het huis uit zijn en hun hypotheek grotendeels is afgelost. Terwijl dertigers en veertigers hun salaris hard nodig hebben voor het betalen van de woonlasten, kinderopvang of studie van de kinderen. Dat kunnen we rechttrekken met de rimpelbelasting. Hoe ouder je bent, des te meer belasting je betaalt.
#Loondienstbelasting
Ik hoor je nu denken: ja, maar die is er al. Ik betaal toch gewoon inkomstenbelasting over mijn loon. Toch ligt het inkomen van zzp’ers ongeveer 10 procent lager dan dat van werknemers in vaste dienst, zo bleek recent uit onderzoek van het CBS. En daarbij is dus al rekening gehouden met alle kortingen die zzp’ers krijgen. Zelfstandige architecten en grafisch ontwerpers verdienen zelfs ruim de helft minder dan collega’s die in vaste dienst zijn. Als dat geen loonkloof is. Een loondienstbelasting en een zzp-subsidie zouden helpen, maar de vraag is of we dat moeten willen.
#Managersbelasting
In Nederland verdient de top bijna zes keer zo veel als de werkvloer. Dat verschil wordt alleen maar groter. Bij de banken en verzekeraars krijgen de bestbetaalden zelfs twaalf keer meer dan gewone werknemers. Maar levert z0’n topmanager het bedrijf ook echt twaalf keer zoveel op als bijvoorbeeld de vertegenwoordiger die verzekeringen aan de man brengt? Lijkt me niet. Als we nu eens afspreken dat je als directeur twee keer zoveel mag verdienen als je goedkoopste kracht. En over de rest wordt managersbelasting geheven. Dan kunnen we nog even steggelen over het belastingpercentage.
#Bonusbelasting
Als we dan toch bezig zijn, wat mij betreft ook graag meteen een bonusbelasting. Bij elke buitensporige bonus roept de politiek moord en brand. Maar helaas, vrije marktwerking, dus ministers en Kamerleden kunnen niets doen. Dat is natuurlijk niet waar. ‘Met een bonusbelasting van 100 procent verdwijnen die torenhoge douceurtjes als sneeuw voor de zon.’
Zomaar wat voorbeelden van out of the box belastingwerven. Ik ben er trouwens helemaal niet voor om allerlei nieuwe belastingen in te voeren. Ik ben gewoon benieuwd wat jullie hiervan vinden. -Twitter #bott – En als jullie de #piemeltax toch het beste idee vinden, dan beloof ik dat ik me niet in mijn kruis getast voel.