Metro

Published on juni 10th, 2015 | by Irene van den Berg

0

McTaks

Even na negen in de ochtend zie ik een – op zijn zachtst gezegd – forse man de McDonalds inlopen. Ik vraag me af wat hij gaat bestellen. Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen gaan niet naar het fastfoodrestaurant vanwege de overheerlijke koffie of het verse fruit. Dus vrees ik dat hij een ontbijt naar binnen gaat werken dat bulkt van het vet en het zout. Voor het geld hoeft hij het niet te laten; de dag beginnen met een broodje hamburger kost slechts één euro.

Die ene euro weerspiegelt in de verste verte niet wat die vette hap de maatschappij werkelijk kost. Dan heb ik het over de gezondheidskosten, en nog niet eens over de milieuschade. Auteur Umair Haque rekende uit dat iedere hamburger die wordt verkocht 7 euro aan toekomstige medische kosten met zich meebrengt. Maar die 7 euro wordt niet betaald door de fastfoodketen. Noch door de fastfoodeter. Voor de kosten van de medische zorg draaien we met zijn allen op.

De oplossing ligt voor de hand: een ‘vettaks’ op ongezond suiker-, zout- en vetrijk eten. Onder het mom: de vervetter betaalt. Toch is een meerderheid van de Nederlanders tegen een junkfoodbelasting. Uit onderzoek van het CBS bleek onlangs dat  6 op de 10 Nederlanders weigeren om meer te betalen voor ongezond eten. En daarmee is minister Schippers, die blijkbaar te weinig ruggengraat heeft om tegen de mening van het volk in te gaan, ook tegen.

De vettaks zou namelijk betuttelend zijn. De Nederlander wil zelf kunnen bepalen wat ie snackt en hoeveel. Een slap argument want de vettaks staat dat helemaal niet in de weg. Ook met wat extra belasting kun je zoveel gesupersizede megacheeseburgers eten als je maar wil. Net zo goed als je je met de accijns op alcohol nog steeds toeterzat kunt zuipen. Je betaalt er alleen wat meer voor.

Bij sigaretten en alcohol vinden we het heel normaal dat de gebruiker opdraait voor de maatschappelijke kosten. Waarom trekken we bij voedsel ineens de grens? Tegenstanders van de vettaks betogen dat af en toe een frikadelletje speciaal helemaal geen kwaad kan. Dat zal best. Maar de incidentele snacker betaalt ook maar af en toe wat extra.

Sommige middelen zijn zo ongezond dat we het zelfs heel normaal vinden dat ze illegaal zijn. Zoals harddrugs of alcohol en sigaretten voor minderjarigen. Voor mij valt dan een euroknaller voor 11 uur ’s ochtends, alleen te pruimen door de diehard kettingsnacker, ook in die categorie. Maar goed, dat is misschien wél een beetje betuttelend.

McTaks


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑