& Katern

Published on mei 27th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Vakantiegeld, zo haal je er alles uit

Veel werknemers krijgen dit jaar minder vakantiegeld. Maar met dit stappenplan haal je alles uit het jaarlijkse extraatje.

Heerlijk, zo’n goed gevulde bankrekening als het vakantiegeld weer is overgemaakt. Maar voor veel werknemers loopt het lang verwachte extraatje uit op een domper. Door nieuwe belastingregels valt het vakantiegeld fors lager uit, vooral voor de hogere inkomens. Wie twee keer modaal verdient, krijgt bijvoorbeeld 204 euro minder. Niet getreurd: doorloop de volgende stappen en laat je vakantiegeld optimaal renderen.

Stap 1: Heb je schulden?
Ja, los ze af. Nee, ga naar stap 2.
Heb je ergens nog een schuld, hoe klein ook, los deze dan eerst af. Wellicht een open deur, maar je bent niet de eerste die een spaarrekening heeft maar ook rood staat. Niet handig want de spaarrente is stukken lager dan rente op schuld. Los altijd eerst de problematische schulden af, zoals achterstallige huur of hypotheek. Betaal ook je water, gas en licht, zodat je niet wordt afgesloten. En vergeet de zorgpremie niet. Als je meer dan zes maanden niet betaalt, wordt de premie ingehouden op je inkomen. Je betaalt 30 procent extra voor de basisverzekering tot de achterstand weg is. Als de schuldeisers met de hoogste prioriteit zijn afbetaald, vergelijk dan de rentes op je schulden. Zo betaal je vaak meer rente op een creditcardschuld dan op een persoonlijke lening. De creditcard los je dus als eerste af.

Stap 2: Heb je een buffer?
Nee, spaar actief. Ja, ga door naar stap 3
Maak jij je salaris iedere maand tot de laatste cent op? Dan is het slim om met het vakantiegeld een buffer aan te leggen. Dat voorkomt dat je op een ander moment een dure lening moet aangaan. Met de online BufferBerekenaar van budgetvoorlichter Nibud kun je uitrekenen hoeveel je in jouw persoonlijke situatie het best achter de hand kunt houden. Wil je direct toegang tot je geld hebben, dan is een eenvoudige spaarrekening het handigst. Maar helaas is de rente op een spaarrekening historisch laag. Bij de grote banken krijg je op dit moment minder dan 1 procent rente. Hoewel de rentes overal laag zijn, heeft het toch zin om te shoppen naar de hoogste rente. Iedere keer als elders meer rente te behalen valt, verplaats je gewoon je saldo.

Stap 3: Heb je genoeg gespaard voor later?
Nee, spaar extra pensioen. Ja, ga naar stap 4
Je kunt je vakantiegeld ook gebruiken als aanvulling op je pensioen, zeker als je dat ieder jaar doet. Ben je zelfstandig of heb je een pensioengat, dan kan je banksparen voor extra pensioen. Het bedrag dat je spaart, is vrijgesteld van de vermogensbelasting. Je betaalt pas belasting op het moment dat het geld wordt uitgekeerd. De rentes liggen hoger dan op een normale spaarrekening, zeker als je het geld voor langere tijd kunt vastzetten. Je kunt ook kiezen voor een lijfrentepolis. Dat is een levensverzekering bedoeld als aanvulling op de AOW of het pensioen. Je stort een bedrag in een potje van een verzekeringsmaatschappij of bank. Wanneer de lijfrente de uitkeringsdatum bereikt, koop je met het opgebouwde kapitaal een lijfrente.

Stap 4: Bezit je een huis?
Ja, reken uit of het slim is om af te lossen. Nee, ga naar stap 5 Ook de hypotheekrente is hoger dan de rente die je op dit moment krijgt op een spaarrekening. Je vakantiegeld gebruiken om je hypotheek af te lossen, kan dus slim zijn. Maar let op: wanneer je je hypotheek aflost, ga je ook meer belasting betalen. Je loopt dan immers hypotheekrenteaftrek mis. Reken dus zelf goed door of aflossen slim is, of ga naar een adviseur. Heb je een spaar- of bankspaarhypotheek? Dan levert extra geld storten in de spaarverzekering of -rekening doorgaans meer voordeel op dan aflossen. Controleer ook goed hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen.

Stap 5:  Maak het op!
Ga lekker van je vakantiegeld genieten. Ongeveer vijftig procent van de Nederlanders gebruikt het spaargeld om er heerlijk  van op reis te gaan. Groot gelijk. Zeker als je ook nog 1,2 procent vermogensbelasting over je spaargeld betaalt. Want op een spaarrekening met minder dan 1 procent rente gaat je vakantiegeld dan langzaam in rook op. Een mooie vakantie is dan een veel betere bestemming.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑