Published on maart 7th, 2015 | by Irene van den Berg
0Je huis opeten wordt lastiger en steeds minder populair
Veel senioren hebben hun geld in hun woning zitten. Ze hebben de woning – grotendeels – afbetaald en vaak zit er ook nog een aardige overwaarde op. Alleen kun je niet leven van geld dat vastzit in bakstenen.
Ouderen die hun pensioen willen aanvullen, zullen dus een manier moeten vinden de waarde uit hun woning te verzilveren. Tot enkele jaren terug was de opeethypotheek hiervoor populair, maar die wordt nog maar mondjesmaat verstrekt.
Opeethypotheken zijn er in verschillende varianten. De basis is dat je krediet opneemt met je huis als onderpand. Bij sommige varianten daarvan leen je de rente die je over de lening moet betalen direct mee. Volgens de Consumentenbond bieden alleen Florius en Rabobank een dergelijke opeethypotheek nog aan.
Variabele rente
Bij andere varianten kun je opnemen en aflossen wanneer en hoe veel je wil, als je maar onder een vastgestelde limiet blijft. Je betaalt een variabele rente over het opgenomen bedrag en – vaak hoge – advieskosten per opname. Behalve Florius en de Rabobank biedt ook ING deze variant aan, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Deze banken willen echter voorkomen dat huizenbezitters hun overwaarde verzilveren, maar na een aantal jaren de rentelasten niet meer kunnen betalen. Waardoor ze gedwongen worden om hun huis te verkopen. “Wij weten dat er bij de Rabobank veel problemen zijn geweest. Huizenbezitters moesten de lening ineens gaan aflossen omdat de waarde van de woning was gedaald”, vertelt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Volgens de woordvoerder kun je daarom nu alleen nog een opeethypotheek afsluiten als je inkomen hoog genoeg is. Wil je weten of er inderdaad genoeg binnenkomt, dan moet je dat laten doorrekenen door de bank. “Vraag wat de mogelijkheden zijn. Tot een paar jaar terug adverteerden banken nog volop met de opeethypotheken, maar nu moet je er echt zelf naar vragen”, zegt André de la Porte.
Aflossingsvrij
Wanneer je meer dan 50% van de woningwaarde hebt afgelost, kan een aflossingsvrije hypotheek ook een optie zijn. Doordat je niets meer aflost, dalen je hypotheeklasten. Ook kun je in sommige gevallen het opgebouwde kapitaal laten uitkeren. Maar ook hier geldt dat je de rentelasten wel moet kunnen betalen. Huizenbezitters met een klein inkomen komen hier dus niet altijd voor in aanmerking.
Is je inkomen laag en heb je het geld hard nodig, dan is verkoop van je huis soms de enige optie. Door vervolgens te kiezen voor een goedkoper huis of een huurwoning hou je geld over om van te leven. “Het voordeel is dat je geen nieuwe lening hoeft aan te gaan, met alle risico’s die daarmee samenhangen. Bovendien kunnen senioren een woning zoeken die aansluit bij hun toekomstverwachtingen, zoals een gelijkvloerse bungalow of appartement”, weet André de la Porte.
Crisis
Volgens de woordvoerder van Vereniging Eigen Huis is door de economische crisis niet alleen het aanbod, maar ook de vraag naar opeethypotheken de afgelopen jaren afgenomen. “Huizenbezitters zijn voorzichtiger geworden om een nieuwe lening aan te gaan. Een groeiende groep ouderen geeft de voorkeur aan een seniorenwoning in plaats van in hun grote, duurdere woning te blijven zitten. Vaak moet die dan ook nog worden aangepast aan hun leeftijd, bijvoorbeeld met trapliften. En dat kost ook weer geld.”
Je huis opeten wordt lastiger en steeds minder populair