Metro

Published on oktober 15th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Voorkom terugbetalen kinderopvangtoeslag

Een op de drie ontvangers van kinderopvangtoeslag moet geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Zó voorkom je een gepeperde naheffing van de fiscus.

De maandelijkse afschrijving van de kinderopvang is voor veel werkende ouders een fikse aderlating. Maar gelukkig is daar de kinderopvangtoeslag, een tegemoetkoming in de kosten voor de opvang van het kleine grut. Let echter wel op dat je de aanvraag goed indient en wijzigingen tijdig doorgeeft. Anders loop je het risico op een vervelende naheffing van de fiscus.

Kinderopvangtoeslag is een voorschot. Als blijkt dat je teveel hebt ontvangen, moet je achteraf terugbetalen. En dat komt helaas vaak voor. Honderdduizenden huishoudens ontvingen teveel kinderopvangtoeslag tussen 2009 en 2012. Het gaat in totaal om 433 miljoen euro die door werkende ouders terugbetaald moest worden. Het gemiddeld teruggevorderde bedrag was maar liefst 2.500 euro.
In een klein aantal gevallen is er sprake van fraude. “Dan gaat het vaak ook ineens om veel geld, zelfs bedragen van meer dan een ton”, zegt woordvoerder Herman Opmeer van de Belastingdienst. Maar veel vaker gaat het fout doordat ouders bedragen verkeerd invullen of wijzigingen te laat doorgeven. “De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van factoren die nogal eens veranderen, zoals je salaris of het aantal uren kinderopvang dat je afneemt. Als je die een maand te laat doorgeeft, kan dat zo een paar honderd euro schelen”, verklaart de belastingwoordvoerder.

Geef wijzigingen in je inkomen of werkuren dan ook zo snel mogelijk door via www.toeslagen.nl. De wijziging wordt ook meteen doorgevoerd voor andere toeslagen, zoals de zorg- of huurtoeslag. Ook als het uurtarief van je kinderopvang of het aantal uren opvang verandert, moet de fiscus dit weten. Zelfstandigen en ouders die onregelmatige uren werken, doen er verstandig aan om hun uren goed bij te houden en wijzigingen snel door te geven.

Niet alleen voor de ouders die achteraf moeten bijbetalen, is dat een financiële strop. De fiscus verwacht dat van de totale 433 miljoen ongeveer 60 miljoen niet meer te innen valt. De politiek zoekt naar manieren om te voorkomen dat de fiscus te hoge toeslagen uitkeert. “We onderzoeken de mogelijkheid om de kinderopvangtoeslag rechtstreeks uit te keren aan de kinderopvanginstellingen. Maar omdat de toeslag gebaseerd is op het inkomen en de werktijden van de ouders heeft dat ook wat voeten in aarde”, aldus Opmeer.

Stelling: Aan alle administratieve rompslomp zou een einde komen als de overheid de kosten voor kinderopvang helemaal op zich neemt. Discussieer mee op Twitter over de stelling ‘Kinderopvang moet gratis zijn voor werkende ouders’ met vermelding van #metrogeld

Voorkom terugbetalen kinderopvangtoeslag


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑