AD Economie

Published on december 11th, 2017 | by Irene van den Berg

0

Psychologeld – Onbetrouwbare makelaars

Hoe groot is ons vertrouwen in de ander? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.

Het imago van mijn beroepsgroep is niet best. Slechts 27 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in journalisten. Een lichtpuntje: vier jaar geleden was dat nog 24 procent, het gaat vooruit. Jullie vertrouwen mij helaas een stuk minder dan verplegers (85 procent), huisartsen (77 procent) en leraren (71 procent), de top 3 van meest betrouwbare beroepen.

Projectontwikkelaars, bemiddelaars in energiecontracten en makelaars (respectievelijk 4, 5 en 6 procent) komen nóg onbetrouwbaarder over dan ik. Dat doet mij deugd. Die laatste groep heeft het er helemaal zelf naar gemaakt. Mijn man en ik willen al een tijdje een huis kopen. We dachten er zelfs ook één te hebben gekocht: er was overeenstemming per mail, er lag al een koopcontract waar we akkoord op hadden gegeven. Reden voor champagne.

Toen belde de makelaar dat er plots een hoger bod was binnengekomen. Nou ja, ‘plots’, er was na de overeenkomst nog wel even een open huis geweest… Maar als we een paar duizend euro meer betaalden, was het appartement misschien alsnog van ons, aldus de Rotterdamse VBO-makelaar.

Dit mag helemaal niet, dacht ik nog naïef. Maar een kwartiertje googelen leerde mij het tegendeel. Een afspraak met een makelaar is niets waard, zolang er geen handtekening onder staat. En hij doet volgens zijn eigen branchevoorwaarden niets verkeerd als hij, nadat er overeenstemming is, nog een open huis organiseert.

Met twee partijen onderhandelen mag volgens de makelaarscode dan weer níet. ,,Dat doen we ook niet; we hebben nog niet op het hogere bod gereageerd”, sputterde de makelaar tegen. Lang verhaal kort: we zijn het huis kwijt.

Consumenten hebben bar weinig rechten bij de grootste aankoop van hun leven. En dat geeft makelaars in deze oververhitte markt de kans om de hele trukendoos open te trekken. En sommigen doen dat dus ook, zonder scrupules. Ik troost mij met de gedachte dat zij zo ook hun eigen glazen ingooien. Hun smerige trucjes komen uiteindelijk als een boemerang bij ze terug.

De Amerikaanse psycholoog Julian Rotte deed onderzoek naar vertrouwen. Volgens hem is vertrouwen een risico dat we afwegen. We vragen onszelf af of de ander ons belang zal behartigen of zijn eigen belangen laat voorgaan ten koste van ons. Wanneer we een verkeerde inschatting maken en we worden bedrogen, heeft dat een grote impact op ons. En vergeten we dat niet snel.

Ik vermoed dan ook dat meer Nederlanders de afgelopen tijd slechte ervaringen met een makelaar hebben gehad. In 2013 had 11 procent van ons nog vertrouwen in de makelaar. Als de hitte op de huizenmarkt aanhoudt, is dat binnenkort waarschijnlijk nul procent.

‘De smerige trucjes van makelaars komen uiteindelijk als een boemerang bij ze terug’


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑